Studiebesök Resmo fosfordamm

17 juni 2025 besökte vi i vattenrådet styrelse den nyligen anlagda fosfordammen i Resmo som Mörbylånga kommun anlagt tillsammans med lantbrukare Emil Pettersson med stöd från LOVA. Platsen är en gammal utdikad mosse som sjunkit mycket. På platsen låg tidigare en liten bevattningsdamm insprängd mellan aktivt brukade åkrar. Fosfordammen består av två djupdelar med en grundare del emellan. Tanken är att fosforn ska sedimentera på de djupare delarna och att växtlighet ska kunna ta upp kväve på den grundare delen. Uppskattningen är att det finns en del partikelbundet fosfor då vattnet brukar vara brunt vid kraftiga regn och det finns mer lerjordar på södra Öland jämfört med norra.

Djuphålorna är ca 1 meter djupa för att de inte ska växa igen med vass (som bara växer på upp till 70 cm djup). Ca 0,5 m kärrtorv grävdes ut och lades på den intilliggande åkermarken. Området var tidigare igenvuxet med fläder. Mycket fläder finns kvar på andra sidan diket. För att inte behöva hantera dikesföretaget är in- och utloppet till dammen i höjd med dikesbotten. Diket rinner förbi dammen så en del av vattnet från diket går in i dammen. Samlar upp vatten från omkring 200 ha.

Länsstyrelsen hade synpunkter på att gräva i kärrtorv, vilket bidrar till klimatutsläpp, samt menade att den befintliga miljön utgjorde en biologisk ridå i landskapet. Detta vägdes mot de värden som dammen ger. Våtmarksväxter är sådda runt dammen och av de bortrensade fläderbuskarna har en faunadepå skapats intill vattnet liksom ett stenparti. När vi är på plats häckar strandskator vid kanten och en gravand lyfter.

I rapporten Små åtgärder – stor nytta finns beräkningar på att en fosfordamm på platsen skulle kunna bidra till en fosforretention på 19 kg/år vilket skulle utgöra 43% av belastningen. 

Foto: Staffan Arvegård